Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Analytička: Le Penová proti rivalovi Zemmourovi využíva feminizmus

Na snímke poškodený plagát kandidátky na francúzsku prezidentku Marine Le Penovej 5. apríla 2022 vo francúzskom Vulaines-sur-Seine. Foto: TASR/AP

Verselová však poukazuje na to, že u Le Penovej ide pri feminizme len o rétoriku.

Paríž 5. apríla (TASR) – Ultrapravicový francúzsky novinár a esejista Éric Zemmour a konzervatívna nacionalistka Marine Le Penová budú túto nedeľu súperiť vo francúzskych prezidentských voľbách o pravicového voliča. Le Penová sa rozhodla využiť svoju ženskosť a stavila pri tom aj na feministický diskurz, uviedla pre TASR Catherine Rottenbergová z Nottinghamskej univerzity, ktorá sa venuje pravicovému feminizmu.

"Môže za to meniaca sa politická scéna – príklon doprava a rastúci nacionalizmus, xenofóbia. Ľudia sa boja budúcnosti a držia sa nacionalizmu, akoby ich to malo zachrániť... Existuje dlhá história vnášania feminizmu do rôznych politických programov, napríklad počas vojny," vysvetlila pre TASR.

"Marine Le Penová používa stranícky diskurz krajnej pravice – tvrdí, že feministky sú z definície proti mužom a že muži sú z definície na strane patriarchátu," opísala pre TASR Martine Verselová, ktorá sa na Université Bordeaux Montaigne venuje lingvistike a diskurzívnej analýze.

Le Penová v diskusii pre televíziu BFM povedala, že je "feministka, ktorá nevyjadruje proti mužom nepriateľstvo".

Na snímke plagáty kandidátov na francúzskeho prezidenta 5. apríla 2022 vo francúzskom Vulaines-sur-Seine.
Foto: TASR/AP


Verselová však poukazuje na to, že u Le Penovej ide pri feminizme len o rétoriku. "Pokiaľ viem, okrem toho, že by rešpektovala právo na interrupciu alebo právo ženy na prácu, sa ďalej vo feministických témach neangažuje," komentovala pre TASR analytička.

Ohľadne podporovateliek Le Penovej súpera Érica Zemmoura poznamenala Verselová, že sú podobné ako u bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa – teda sa nad jeho výrokmi nepohoršujú. Avšak jeho elektorát je prevažne mužský; podľa prieskumu Harris Interactive z pondelka Zemmour oslovuje 12 percent mužov, ale len osem percent žien. "Je to pre neho vážny hendikep," komentoval pre rozhlasovú stanicu Europe 1 štatistik Frédéric Dabi.

"Je možné, že vnášanie určitých ženských tém zabezpečuje Le Penovej širšie publikum," povedala pre TASR Rottenbergová. Verselová túto hypotézu potvrdila. Zároveň však dodala, že feministické témy aktuálne veľmi nezaujímajú ostatných kandidátov a ani voličov. Tí sa podľa agentúry Elabe zaujímajú hlavne o kúpyschopnosť, zdravotníctvo a bezpečnosť. Rovnosť medzi mužmi a ženami zaujíma len päť percent Francúzov.

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku uskutoční v nedeľu. Prípadné druhé kolo je naplánované na 24. apríla.