Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Analytik: Európska armáda je správnou cestou, hrozbou je tlak z Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Nástrojom na zachovanie bezpečnosti je v súčasnosti Severoatlantická aliancia (NATO).

Praha 29. novembra (TASR) - Európska armáda je správnou cestou vpred. Myšlienka spája Európu a tá prostredníctvom nej vynakladá viac úsilia na obranu. Ale je to predmetom diskusie, ktorá trvá už mnohé roky. Pre TASR to uviedol vo štvrtok v Prahe na Černínskom bezpečnostnom fóre analytik Dimitar Bachev z Univerzity Severnej Karolíny v Chapel Hill. Predtým realizoval svoj výskum na Harvardovej univerzite, Oxfordskej univerzite i na LSE v Londýne (London School of Economics and Political Science).

Nástrojom na zachovanie bezpečnosti je v súčasnosti Severoatlantická aliancia (NATO). Americký prezident Donald Trump nedávno partnerom z NATO povedal, že by mali zvýšiť svoje výdavky na obranu až do výšky štyroch percent hrubého domáceho produktu (HDP) namiesto v minulosti dohodnutého cieľa dvoch percent. "NATO si robí svoju prácu, aby zabezpečilo európsku bezpečnosť. Určite verím tomu, čo Amerika hovorí, že Európania by mali platiť viac. Je to správne," uviedol analytik, avšak ku konkrétnym číslam sa nevyjadroval.

Poukázal na to, že tvrdenia predchádzajúcej Obamovej a Bushovej administratívy boli rovnaké. "Táto téma je tu s nami už veľmi dlho. Predovšetkým diskusia v Nemecku bude kľúčová," uviedol. Podľa neho bude v konečnom dôsledku veľmi náročné tento projekt zrealizovať.

Bachev si myslí, že v súčasnosti je pre Európu hrozbou tlak, ktorý vyvoláva Rusko. Za veľkú bezpečnostnú otázku označil to, ako udržať tlak a aby nedošlo k ešte väčšej radikalizácii. Európania musia podľa neho navyše zvládať i tlak zo severnej Afriky, hrozbou je aj konflikt na Blízkom východe.

Ako ďalej uviedol, Rusko sa usiluje v medzinárodných vzťahoch o to, aby si zabezpečilo stabilitu doma, aby malo hegemonistickú vedúcu úlohu v postsovietskom priestore a aby malo opäť silnú pozíciu v duchu hesla "make Russia great again" (Urobme Rusko znova veľkým).

Hlavnou témou dvojdňovej konferencie v Černínskom paláci v Prahe sú "Meniace sa trendy v globálnej politike a európskej bezpečnosti". Účastníci konferencie diskutujú o budovaní odolnosti Európy a jej susedstva, úlohách NATO a EÚ v zaisťovaní európskej bezpečnosti a rizikách hybridných hrozieb.

Osobitná spravodajkyňa TASR Monika Himpánová