Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Andrzej Duda otvoril prvé zasadnutie novozvoleného parlamentu

Na archívnej snímke Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Duda vo svojom príhovore vzdal úctu k tradícii Poľska, ktoré je podľa neho krajinou tolerancie a miestom, kde už po stáročia žijú príslušníci mnohých etnických skupín a vierovyznaní.

Varšava 12. novembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok otvoril ustanovujúce zasadanie nového poľského parlamentu, ktorý bol zvolený v októbrových voľbách, informovala agentúra AP.

Duda vo svojom príhovore vzdal úctu k tradícii Poľska, ktoré je podľa neho krajinou tolerancie a miestom, kde už po stáročia žijú príslušníci mnohých etnických skupín a vierovyznaní. Takisto spomenul aj dominantný poľský katolicizmus a tradíciu rodiny.

"Každý, kto má Poľsko vo svojom srdci, je pre mňa Poliak," povedal. Prezident takisto vyzval zákonodarcov v 460-člennej dolnej komore parlamentu (Sejme), aby sa vyhýbali rozporom a napätiu.

Poslanci po prezidentovom príhovore jeden po druhom zložili slávnostné sľuby.

V parlamentných voľbách z 13. októbra zvíťazila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok oznámil zloženie svojho nového vládneho kabinetu.

Na druhom mieste sa s výrazným odstupom umiestnila opozičná proeurópska Občianska koalícia (KO), za ktorú hlasovalo 26,1 percenta voličov. Hlavnou silou v tejto koalícii je bývalá vládna strana Občianska platforma (PO).

Prvé zasadnutie hornej komory poľského parlamentu, Senátu, sa má uskutočniť takisto v utorok.