Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Anektovaný Krym spustil integračné projekty s Chersonom a Záporožím

Ruská vlajka veje nad prístavom v Mariupole na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podpredseda krymskej rady ministrov Georgij Muradov sa podľa britského denníka nechal počuť, že boli nadviazané tesné obchodné a hospodárske vzťahy.



Londýn/Moskva 21. júna (TASR) - Krym, ktorý bol v roku 2014 anektovaný Ruskom, začal realizovať integračné projekty s Chersonskou a Záporožskou oblasťou, ktoré sú okupované ruskými jednotkami.

Podľa agentúry RIA Novosti, na ktorú sa v utorok na svojom webe odvolal britský denník The Guardian, to tvrdí podpredseda krymskej rady ministrov Georgij Muradov.

Muradov sa podľa britského denníka nechal počuť, že boli nadviazané tesné obchodné a hospodárske vzťahy. Jeho región sa tiež snaží s oboma oblasťami zlepšiť dopravné spojenia.

"Vytvorenie dopravných trás zabezpečí nepretržité dodávky potravín, liekov a humanitárnej pomoci na oslobodené územia. Posilnia sa tým aj medziregionálne väzby v rôznych oblastiach," vyhlásil Muradov, ktorý je stálym predstaviteľom Krymu pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie.

Televízia al-Arabíja citovala vyjadrenie zástupcu šéfa proruskej vojensko-civilnej správy Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova, ktorý vyhlásil, že na jeseň sa bude konať referendum o pristúpení tohto regiónu k Rusku.

Poznamenal tiež, že Chersonská oblasť sa vracia do Ruskej federácie podľa príkladu Krymu, kde anexii tiež predchádzalo referendum. Medzinárodné spoločenstvo však toto referendum považuje za zmanipulované a neuznáva jeho výsledky.

Chersonská oblasť leží severne od Krymského polostrova, ktorý Rusko pred ôsmimi rokmi anektovalo. Bola jedným z prvých regiónov, ktoré ruské jednotky ovládli po svojej invázii začatej 24. februára.

Dosadení činitelia už v tejto záležitosti avizoval usporiadanie referenda. Prednedávnom tiež oznámili, že v oblasti sa zavádza ruská mena rubeľ a začali tiež distribuovať ruské pasy.

Príslušníci ruských síl ovládajú veľkú časť Chersonskej oblasti vrátane oblastnej metropoly Cherson. Ukrajinské jednotky sa tam v posledných týždňoch pokúšajú o ofenzívu, ktorej cieľom je znovudobytie tohto územia.