Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dôverou ľudí v políciu v Anglicku a Walese otriasli škandály

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Riaditieľ Kráľovskej inšpekcie policajných, hasičských a záchranných služieb (HMICFRS) Andy Cooke vyhlásil, že policajný zbor stojí pred zlomovým bodom.

Londýn 9. júna (TASR) – Dôvera obyvateľov Anglicka a Walesu v políciu je po sérii škandálov značne oslabená. V piatok na to upozornila policajná inšpekcia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Riaditieľ Kráľovskej inšpekcie policajných, hasičských a záchranných služieb (HMICFRS) Andy Cooke vyhlásil, že policajný zbor stojí pred zlomovým bodom. Zároveň vyzýva na rozhodné kroky na obnovenie dôvery verejnosti v políciu. Pre inšpekciu chce okrem iného väčšie právomoci, aby mohla jednotlivým oddeleniam nariadiť nápravu.

Metropolitnou políciou v Londýne, najväčším policajným zborom Spojeného kráľovstva, otriasla v nedávnom období séria škandálov.

Wayne Couzens, člen jej útvaru na ochranu diplomatických misií, bol odsúdený na doživotie za únos, znásilnenie a vraždu. Ďalší člen jednotky David Carrick si rovnako odpykáva doživotný trest po tom, ako sa priznal k 24 znásilneniam a rôznym ďalším prečinom sexuálneho charakteru.

Správa vypracovaná na podnet vlády a zverejnená v marci tohto roka obviňuje Metropolitnú políciu z hlboko zakoreneného rasizmu, homofóbie a šikany namierenej proti jej príslušníkom z radov rôznych menšín.