Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Anglicko uvoľnilo opatrenia, Johnson vyzýva na opatrnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmiernenie obmedzení plánujú tento týždeň aj ďalšie súčasti Spojeného kráľovstva – Wales, Škótsko a Severné Írsko.

Londýn 29. marca (TASR) - Anglicko v pondelok uvoľnilo protipandemické opatrenia - povolené sú vonkajšie stretnutia najviac šiestich ľudí alebo členov dvoch domácností. Takisto je možné športovanie na čerstvom vzduchu a otvorili sa i plavárne. Informovala o tom agentúra AFP.

"Musíme však zostať opatrní, pretože v Európe sa počet nakazených (koronavírusom) zvyšuje a našu vakcinačnú kampaň ohrozujú nové varianty (vírusu)," povedal britský premiér Boris Johnson s tým, že tretia vlna nákazy, ktorá postihla pevninskú Európu, môže zasiahnuť i Britániu.

Opäť bude povolené i konanie svadieb, na ktorých sa budú môcť zúčastniť najviac šiesti ľudia, píše stanica BBC. Prvé uvoľnenia prišli v Anglicku 8. marca, keď sa znovu otvorili školy.

V Spojenom kráľovstve dosiahli v nedeľu míľnik viac než 30 miliónov zaočkovaných dospelých. Tamojšia vláda plánuje od 12. apríla povoliť otvorenie terás barov, rôznych maloobchodných prevádzok a kaderníctiev.

V nedeľu hlásila britská vláda 19 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19. Počet obetí koronavírusu za sedem dní poklesol oproti predošlému týždňu o 32 percent. Pribudlo i 3862 novonakazených - celkový počet nových prípadov za týždeň sa v porovnaní s predchádzajúcim znížil o dve percentá.

Zmiernenie obmedzení plánujú tento týždeň i ďalšie súčasti Spojeného kráľovstva - Wales, Škótsko a Severné Írsko.