Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Anglikánska cirkev nepovolí osobám rovnakého pohlavia manželstvá

Foto: TASR/AP

Pre osoby z LGBTQ komunity zverejní ospravedlnenie za "odmietanie, vylúčenie a nepriateľský postoj", ktorému museli v rámci cirkvi čeliť.

Londýn 18. januára (TASR) - Britská anglikánska cirkev v stredu oznámila, že nezmení pravidlá a osobám rovnakého pohlavia nepovolí uzatvoriť manželstvo. Rozhodla sa tak po päť rokov trvajúcich rokovaniach o tejto téme. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Páry ľudí rovnakého pohlavia však budú môcť prísť do chrámu, aby "poďakovali za svoje civilne uzatvorené manželstvo alebo registrované partnerstvo a získali Božie požehnanie", uviedla anglikánska cirkev.

Anglikánski biskupi na utorkovom stretnutí sfinalizovali odporúčania, v ktorých bude jasne uvedené, že v rámci cirkevného učenia existuje sviatostné manželstvo len medzi mužom a ženou. O tejto záležitosti sa už vo februári na generálnej synode anglikánskej cirkvi rokovať nebude.

Pre osoby z LGBTQ komunity zverejní ospravedlnenie za "odmietanie, vylúčenie a nepriateľský postoj", ktorému museli v rámci cirkvi čeliť.

Anglikánski biskupi spustili v roku 2017 verejnú konzultáciu s názvom "Žiť v láske a viere", ktorej výsledky budú zverejnené pred februárovou synodou. Podľa canterburského arcibiskupa Justina Welbyho konzultácia odráža "diverzitu názorov v anglikánskej cirkvi na otázku sexuality, vzťahov a manželstva".

Agentúra AFP pripomína, že oxfordský biskup Steven Croft je doposiaľ najvyšším cirkevným predstaviteľom, ktorý v súvislosti s touto problematikou vlani verejne vyzval na zmenu v učení anglikánskej cirkvi. Škótska cirkev už manželstvá osôb rovnakého pohlavia uznáva a anglikánska cirkev vo Walese ponúka obrad požehnania pre homosexuálne páry.