Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Anglikánska cirkev schválila, že sa biskupom môže stať aj žena

Anglikánske dcérske cirkvi v Austrálii, na Novom Zélande, v USA i Juhoafrickej republike už biskupky majú.

Londýn 14. júla (TASR) - Generálna synoda Anglikánskej cirkvi dnes hlasovala za to, aby mohli byť ženy vysvätené za biskupky. Zvrátila tým stáročnú tradíciu v cirkvi, ktorá bola v tejto záležitosti dlho hlboko rozdelená, informovala agentúra Reuters.

Agentúra Associated Press uviedla, že generálna synoda schválila historické rozhodnutie na stretnutí v severoanglickom Yorku po takmer piatich hodinách debaty. Návrh mal podporu arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho i premiéra Davida Camerona.

O uvedenom návrhu hlasovala generálna synoda už v roku 2012, vtedy však návrh nezískal potrebnú dvojtretinovú podporu na jeho presadenie a to napriek tomu, že s ním súhlasili biskupi i ostatné duchovenstvo. Vtedajšia porážka bola trpká najmä pre Rowana Williamsa, ktorý končil vo funkcii arcibiskupa z Canterbury. On i jeho nástupca Welby vehementne podporovali navrhovaný kompromis, ktorý, ako dúfali, by ukončil diskusiu trvajúcu niekoľko desaťročí.

Nová legislatíva, ktorá umožní ženám stať sa biskupkami, musí byť schválená dvojtretinovou väčšinou vo všetkých troch komorách synody: biskupskej, kňazskej i laickej.

Anglikánske dcérske cirkvi v Austrálii, na Novom Zélande, v USA i Juhoafrickej republike už biskupky majú.