Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Angole našli najväčší ružový diamant za uplynulých 300 rokov

Na snímke vydanej 27. júla 2022 je 170-karátový diamant, nazvaný Lulo Rose (vpravo), ktorý objavili baníci v bani Lulo v Angole. Foto: TASR/AP

Ide o diamant "typu 2a", čo predstavuje skupinu jedných z najvzácnejších a najčistejších prírodných kameňov, vysvetľuje tlačová agentúra AFP.

Sydney 27. júla (TASR) - Baníci v Angole vykopali unikátny čistý ružový diamant, ktorý je považovaný za najväčší, aký sa našiel za uplynulých 300 rokov, oznámil v stredu austrálsky prevádzkovateľ predmetného náleziska.

Tento 170-karátový diamant, nazvaný Lulo Rose, objavili v bani Lulo na severovýchode krajiny bohatom na diamanty a patrí medzi najväčšie ružové diamanty, aké sa kedy našli, uviedla spoločnosť Lucapa Diamond Company.

Angolská vláda, ktorá je partnerom danej bane, tento "historický" nález privítala. Ide o diamant "typu 2a", čo predstavuje skupinu jedných z najvzácnejších a najčistejších prírodných kameňov, vysvetľuje tlačová agentúra AFP.

"Tento rekordný a veľkolepý ružový diamant získaný z bane Lulo naďalej ukazuje Angolu ako dôležitého hráča na svetovej scéne (ťažby diamantov)," uviedol angolský minister pre nerastné zdroje Diamantino Azevedo.

Lulo Rose bude predaný v medzinárodnom tendri a pravdepodobne za "oslnivú" cenu.

Hoci by sa diamant musel brúsiť a leštiť, aby sa dosiahla jeho skutočná hodnota – pričom tento proces môže spôsobiť, že kameň stratí až 50 percent svojej hmotnosti –, podobné ružové diamanty sa predávajú za rekordné ceny.

V roku 2017 v Hongkongu vydražili 59,6-karátový diamant Pink Star za 71,2 milióna dolárov; dodnes zostáva najdrahším diamantom, aký sa kedy predal na aukcii.