Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ankara si predvolala veľvyslanca Švédska pre protitureckú demonštráciu

Na snímke korán v modlitebnej miestnost. Foto: TASR/AP

Paludan vlani v apríli oznámil "turné" s verejným pálením koránu počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, čo vyvolalo protesty.

Istanbul 20. januára (TASR) - Turecko si v piatok predvolalo švédskeho veľvyslanca a vyjadrilo mu nespokojnosť s plánovanou protitureckou demonštráciou v Štokholme. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Švédsko-dánsky politik Rasmus Paludan dostal povolenie na demonštráciu v sobotu pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme. Krajine pravicový extrémista tam plánuje "páliť korán", posvätnú knihu islamu.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí švédskemu veľvyslancovi tlmočilo, že "odsudzuje tento provokačný čin, ktorý je jasným zločinom z nenávisti". Rozhodnutie Švédska povoliť demonštráciu pod zámienkou chrániť demokratické práva označilo za "neprijateľné".

Paludan vlani v apríli oznámil "turné" s verejným pálením koránu počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, čo vyvolalo protesty.

Turecko si švédskeho veľvyslanca predvolalo aj vo štvrtok pre demonštráciu Kurdov v Štokholme, kde dole hlavou obesili figurínu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoana. Kurdská skupina Rodžava ho tak prirovnala k talianskemu diktátorovi Benitovi Mussolinimu, ktorého talianski partizáni na konci vojny zastrelili a potom obesili dolu hlavou.

Turecko odmieta ratifikovať prihlášky Švédska a Fínska do NATO s tvrdením, že obe krajiny poskytujú útočisko zakázaným kurdským skupinám, ktoré Ankara považuje za "teroristické".