Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Anketa Český slavík má 60 rokov, výsledky vyhlásia 12. novembra

Na snímke Ewa Farna s ocenením za album Umami. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Prvenstvo z minulého roka obhajujú Ewa Farna u speváčok, Marek Ztracený u spevákov, kapela Mirai a hip hoper Řezník.

Praha/Bratislava 9. novembra (TASR) – Populárna anketa Český slavík tento rok jubiluje, oslávi 60 rokov od jej založenia. Pod názvom Zlatý slavík vznikla v roku 1962 v pražskej redakcii týždenníka Mladý svět. Aktuálny ročník 2022 prináša niekoľko zmien, zaviedol sa nový systém hlasovania, oproti minulému roku pribudli aj kategórie Sieň slávy, Objav roka a Absolútny slávik.

Slávnostné vyhlásenie sa uskutoční v sobotu 12. novembra v priamom prenose TV Nova v siedmich kategóriách, a to spevák, speváčka, skupina, hip hop & rap a troch staronových absolútny slavík, objav a sieň slávy. Moderátormi večera budú Aleš Háma, Ondřej Sokol a Tereza Pergnerová, v programe vystúpia skupiny Mirai, Olympic, Lucie, Ewa Farna, Marek Ztracený, Jiří Korn a ďalší umelci.

Prvenstvo z minulého roka obhajujú Ewa Farna u speváčok, Marek Ztracený u spevákov, kapela Mirai a hip hoper Řezník.

S nápadom na anketu Zlatý slavík prišiel Ladislav Smoljak, v tej dobe člen redakčného tímu týždenníka Mladý svět. Mala byť meradlom popularity spevákov populárnej hudby a začiatkov éry bigbítu, ktorá od začiatku 60. rokov zaznamenala značný rozmach. Aj cenu vymyslel Smoljak, stala sa ňou púťová píšťalka, ktorá sa kupovala deťom, a hovorilo sa jej slávik.

Poslednou československou, v poradí 30. anketou, bola za rok 1991. V Čechách sa pod názvom Český slavík vrátila v roku 1996. Po roku 2017 mala anketa prestávku a vrátila sa v roku 2021, zorganizoval ju Karel Janeček. Tento ročník má nového organizátora, je ním TV Nova.