Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Antigua chce pomôcť Británii so zadržiavaním Abramovičových jácht

Na archívnej snímke ruský miliardár Roman Abramovič. Foto: TASR/AP

Antigua samotná v žiadnom prípade nemôže zhabať alebo zadržať plavidlá, pretože nie sú spájané so žiadnymi zločinmi spáchanými v tejto krajine, uviedol veľvyslanec karibského štátu v USA.

Miami 1. apríla (TASR) - Karibský ostrovný štát Antigua a Barbuda je ochotný pomôcť Británii so zadržiavaním jácht vlastnených ruským oligarchom Romanom Abramovičom, ktorý sa nachádza na britskom sankčnom zozname. Informovala o tom ostrovná krajina a dodala, že Spojené kráľovstvo musí žiadať o takúto pomoc prostredníctvom medzinárodnej zmluvy. Správu v piatok priniesla tlačová agentúra Reuters.

Denník The Financial Times ako prvý informoval, že plavidlá Halo a Garcon, v súčasnosti zakotvené v Antigue a Barbude, vlastní Abramovič cez spoločnosť so sídlom na Britských Panenských ostrovoch, ktorá je na sankčnom zozname Británie.

Antigua samotná v žiadnom prípade nemôže zhabať alebo zadržať plavidlá, pretože nie sú spájané so žiadnymi zločinmi spáchanými v tejto krajine, uviedol veľvyslanec karibského štátu v USA Ronald Sanders.

Ak to má karibský štát urobiť, vyžaduje si to oficiálnu žiadosť opierajúcu sa o zmluvu o vzájomnej právnej pomoci medzi oboma krajinami, čo je bežný mechanizmus, ako štáty navzájom spolupracujú, keď potrebujú vynútiť zákony.

"Povedali sme, že veľmi radi budeme spolupracovať, ale v súlade s právom," dodal Sanders v telefonickom interview. "Plavidlá môžeme zadržať, iba ak Briti v žiadosti na základe zmluvy o vzájomnej právnej pomoci uvedú, že toto je nimi hľadaný človek, pretože spáchal nejaký trestný čin," vysvetlil Sanders.

Luxusná jachta "Solaris", ktorá patrí ruskému podnikateľovi Romanovi Abramovičovi sa plaví neďaleko prístavu tureckého letoviska Bodrum v Egejskom mori 21. marca 2022.
Foto: TASR/AP


V liste zaslanom 29. marca Britskými Panenskými ostrovmi vláde Antiguy a Barbudy, ktorý mala možnosť vidieť aj agentúra Reuters, sa uvádza, že Abramovič je majiteľom firmy Wenham Overseas Limited.

Reutersu sa nepodarilo získať vyjadrenie od firmy ani od Abramoviča, ktorý sa v utorok prekvapujúco objavil na mierových rozhovoroch v tureckom Istanbule, zameraných na ukončenie vojny Ruska na Ukrajine.

Superjachty spájané s Abramovičom, v celkovej odhadovanej hodnote 1,2 miliardy dolárov, sú od minulého týždňa zakotvené aj na juhozápade Turecka.

Západné vlády uvalili sankcie na Abramoviča a niekoľko ďalších ruských oligarchov, keďže sa snažia izolovať ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojencov za inváziu na Ukrajine.