Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Antonov: Vojenská pomoc USA Ukrajine zvyšuje riziko konfliktu

Ukrajinskí vojaci prechádzajú na motorke okolo tiel ruských vojakov v nedávno oslobodenom strategicky významnom meste Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 3. októbra 2022. Foto: TASR

Vnímame to ako bezprostrednú hrozbu pre strategické záujmy našej krajiny, uviedol ruský veľvyslanec v Spojených štátoch.

Washington 5. októbra (TASR) - Rozhodnutie Washingtonu poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci predstavuje hrozbu pre ruské záujmy a zvyšuje riziko vojenského konfliktu medzi Ruskom a Západom. Vyhlásil to v stredu ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"Vnímame to ako bezprostrednú hrozbu pre strategické záujmy našej krajiny," uviedol Antonov na sociálnej sieti Telegram.

"Dodávanie vojenských produktov zo strany USA a ich spojencov spôsobuje nielen predĺženie krviprelievania a nové obete, ale zvyšuje aj riziko priameho vojenského konfliktu medzi Ruskom a západnými krajinami," dodal Antonov.

Americký prezident Joe Biden oznámil v utorkovom telefonáte so svojím ukrajinským partnerom Volodymyrom Zelenským, že na Ukrajinu smeruje ďalšia vojenská pomoc od Spojených štátov v hodnote 625 miliónov dolárov vrátane salvových raketometov HIMARS, delostreleckých systémov, munície a obrnených vozidiel.