Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Odborníci z Masarykovej univerzity pomôžu s vývojom masiek pre deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ochrannú polomasku s vymeniteľnými externými filtrami vyvíjajú odborníci z CIIRC ČVUT v spolupráci so start-up spoločnosťou TRIX Connections na špeciálnych 3D tlačiarňach.

Brno 27. marca (TASR) - Antropológovia z Masarykovej univerzity v Brne ponúkli svoju pomoc odborníkom z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického (CIIRC ČVUT) v Prahe, ktorí v reakcii na vývoj pandémie koronavírusu počas jedného týždňa vytvorili a certifikovali prototyp novej ochrannej polomasky CIIRC RP95-3D s najvyšším stupňom bezpečnosti FFP3.

Ako informovala v piatok hovorkyňa Masarykovej univerzity Tereza Fojtová, univerzitní odborníci majú k dispozícii rozsiahlu databázu trojrozmerných záberov tvárí, a môžu tak prispieť k vývoju ochranných pomôcok pre deti. Tie majú iné proporcie tváre ako dospelí a väčšina masiek a respirátorov im nevyhovuje.

Výskumníci z Ústavu antropológie Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity prišli s ponukou spolupráce začiatkom tohto týždňa a teraz sa už dohaduje jej konkrétne podoba. "V súčasnosti poskytujeme kolegom virtuálne modely priemerných detských tvárí v niekoľkých vekových kategóriách od štyroch do desiatich rokov," spresnila riaditeľka ústavu antropológie Petra Urbanová.

"Aktuálne sa na nás obracia množstvo rodičov z Českej republiky i zahraničia s vážne chorými deťmi, často s diagnózou onkologického ochorenia. Ich rodičia majú veľké obavy o ich zdravie a hľadajú možnosť, ako ich čo najlepšie ochrániť," uviedla Eva Doležalová z CIIRC ČVUT. Dodala, že v súčasnosti im ešte nedokážu pomôcť, ale vďaka odborníkom z Masarykovej univerzity môžu začať pracovať na vývoji ochranných respirátorov aj pre deti.

Ochrannú polomasku s vymeniteľnými externými filtrami vyvíjajú odborníci z CIIRC ČVUT v spolupráci so start-up spoločnosťou TRIX Connections na špeciálnych 3D tlačiarňach. Maska sa dá používať opakovane a aktuálne sa pracuje aj na možnosti začať masky vyrábať masovo technológiou vstrekovania plastov.

Databáza tvárí vzniká na Masarykovej univerzite s cieľom skúmania algoritmov, ktoré môžu pomôcť napríklad kriminalistom s identifikáciou ľudí alebo lekárom pri kvalitnejšom rozpoznaní rastových zmien, a tým aj lepšom plánovaní operácií. "Máme k dispozícii asi 3000 snímok tvárí rôznych ľudí, z toho asi tisícku tvoria deti. Objem pozbieraných dát nám umožňuje vypočítať priemernú tvár danej vekovej kategórie," dodala Urbanová.