Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

AP: Biden súhlasí s výcvikom ukrajinských pilotov na F-16

Zľava v smere hodinových ručičiek americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron a japonský premiér Fumio Kišida počas stretnutia na summite hláv štátov a vlád skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 19. mája 2023. Foto: TASR - AP

Podľa AP to Biden povedal spojencom v piatok počas neverejných rozhovorov na summite G7 v Hirošime.

Hirošima/Washington 19. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden údajne schválil plán výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, ktoré sa vyrábajú v USA. Rozhodnutie o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu má pritom padnúť v priebehu niekoľkých mesiacov. S odvolaním sa na svoje zdroje to v piatok napísala agentúra AP, informuje TASR.

Podľa AP to Biden povedal spojencom v piatok počas neverejných rozhovorov na summite G7 v Hirošime. Výcvik by mal prebiehať v európskych krajinách. O tom, kto, kedy a koľko stíhačiek F-16 dodá Ukrajine, sa vraj rozhodne počas výcviku.

Informáciu o tom, že Washington nebude brániť spojencom v zaslaní stíhačiek F-16 na Ukrajinu, priniesol ako prvý denník The Washington Post. Ako pokračoval, ukrajinskí predstavitelia už vo februári avizovali, že sa im podarilo do značnej miery presvedčiť Holandsko, aby na Ukrajinu poslalo lietadlá F-16. Na to je však podľa zmluvných podmienok o dodávke týchto stíhačiek vyrobených v USA potrebný súhlas Washingtonu.

Podľa britského denníka The Guardian by výcvik pilotov na F-16 mohol trvať najmenej tri mesiace, avšak pravdepodobne až pol alebo trištvrte roka. Kyjev údajne už v súčasnosti vyberá pilotov na výcvik v Británii a zaradil ich na kurzy angličtiny.