Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA zavedú povinné očkovanie proti covidu pre federálnych pracovníkov

Na archívnej snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden sa už v minulosti vyslovil za povinné očkovanie na školách, pracoviskách a na univerzitách.

Washington 9. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden podpíše výkonné nariadenie vyžadujúce povinné očkovanie proti covidu v prípade zamestnancov federálnej vlády Spojených štátov, ako aj od spoločností, ktoré pre ňu pracujú. Pre agentúru AP to vo štvrtok uviedol nemenovaný zdroj oboznámený s problematikou.

Správa prichádza len niekoľko hodín pred plánovaným prejavom šéfa Bieleho domu, v rámci ktorého predstaví šesťbodový plán na boj proti najnovšej vlne šírenia koronavírusu a na zvýšenie stagnujúcej miery zaočkovanosti v krajine.

Ako píše AP, bezprostredne nebolo jasné, či spomínané výkonné nariadenie o povinnom očkovaní federálnych zamestnancov bude obsahovať aj výnimky z náboženských alebo zdravotných dôvodov.

Očakáva sa, že Biden počas prejavu tiež predostrie plány na zvýšenie miery testovania v školách s cieľom predísť ich zatvoreniu. Biely dom chce podľa AP ukázať, že sa aktívne snaží zastaviť aktuálny znepokojivo prudký rast nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2.

Biden sa už v minulosti vyslovil za povinné očkovanie na školách, pracoviskách a na univerzitách, pripomína AP. Pred časom tiež nariadil federálnym zamestnancom, aby sa dali zaočkovať alebo aby sa dávali pravidelne testovať a mali počas práce nasadené rúška.

Najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny dostalo už 208 miliónov obyvateľov USA, pričom 177 miliónov z nich je plne zaočkovaných. V ostatných týždňoch však pribúda každý deň približne 140.000 nových prípadov nákazy a 1000 súvisiacich úmrtí, vyplýva z údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).