Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

AP: Obeťami výbuchu v Poľsku boli dvaja muži vo veku okolo 60 rokov

Policajti kontrolujú vodičom doklady na kontrolnom stanovišti neďaleko areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów na východe Poľska v stredu 16. novembra 2022, kde dopadla v utorok podľa poľskej vlády raketa ruskej výroby. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že utorkový incident bol zrejme nehodou, a nie zámerným útokom.

Varšava 16. novembra (TASR) - Obeťami utorkového výbuchu vo východopoľskej obci Przewodów ležiacej pri ukrajinských hraniciach boli dvaja muži vo veku okolo 60 rokov, ktorí pracovali v tamojšom poľnohospodárskom zariadení. Uviedla to v stredu miestna obyvateľka Kinga Kancirová. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Jeden z nich bol strážcom, dohliadal na všetko, druhý bol vodič traktora", ktorý prevážal všetko obilie, povedala pre AP 24-ročná Kancirová. Dodala, že jeden z mužov bol jej susedom z vedľajšej bytovky a ďalší žil v susednej dedine. V obci, do ktorej v utorok popoludní dopadla raketa, panuje podľa jej slov "strach a úzkosť".

Riaditeľka základnej školy v obci Przewodów Ewa Byraová pre AP povedala, že mužov, ktorí zahynuli pri dopade rakety, poznala. Išlo podľa nej o manžela jednej zo zamestnankýň školy a o otca bývalého žiaka.

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že utorkový incident bol zrejme nehodou, a nie zámerným útokom. Je pritom pravdepodobné, že išlo o raketu ruskej výroby, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana v reakcii na utorkové rozsiahle ruské raketové útoky. Takisto generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg povedal, že pravdepodobne nemôžeme hovoriť o zámernom útoku na NATO zo strany Ruska.