Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AP: Poľská televízia TVP sa snaží zdiskreditovať prezidentovho rivala

Prezidentský kandidát Rafal Trzaskowski, archívne foto. Foto: TASR/AP

Primátor hlavného mesta Varšava Rafal Trzaskowski je hlavným opozičným kandidátom a kľúčovým súperom úradujúceho pravicovo-populistického prezidenta Andrzeja Dudu.

Varšava 11. júna (TASR) - Poľská verejnoprávna televízia TVP čelila v stredu ostrej kritike za negatívne informovanie o hlavnom opozičnom kandidátovi v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 28. júna. Dozorné organizácie televíziu obviňujú, že sa uchyľuje k antisemitským a rasistickým frázam, informovala agentúra AP.

Primátor hlavného mesta Varšava Rafal Trzaskowski je hlavným opozičným kandidátom a kľúčovým súperom úradujúceho pravicovo-populistického prezidenta Andrzeja Dudu. Duda je zase dôležitým spojencom vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Verejnoprávna televízia TVP vykreslila v utorok Trzaskowského vo svojom takmer sedemminútovom spravodajskom príspevku ako človeka, ktorý bude v prípade volebného víťazstva slúžiť záujmom "mocnej zahraničnej loby", a nie Poliakom.

TVP je financovaná z peňazí daňových poplatníkov a vyžaduje sa od nej politická nestrannosť. V poslednom čase však táto televízia aj ďalšie verejnoprávne médiá vyzdvihujú predovšetkým úspechy vládnej, nacionalistickej strany PiS a kritizujú politických odporcov, upozorňuje agentúra AP.

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, označila poľské verejnoprávne médiá za "hlásnu trúbu vládnej propagandy". Starší Poliaci kritickí voči terajšej vláde zase často prirovnávajú súčasné praktiky k propagande z komunistickej éry.

Utorkový príspevok TVP nasledoval po prvej časti večerného spravodajstva, v ktorej dominovali pozitívne informácie o Dudovi. Ten sa v prezidentských voľbách, odložených na koniec júna z dôvodu pandémie koronavírusu, uchádza o znovuzvolenie.

Duda bude mať deväť protikandidátov, avšak práve z Trzaskowského sa stal jeho hlavný rival a odporca, píše AP. Aj prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 12. júla, bude súperiť práve táto dvojica kandidátov.

Spravodajský príspevok verejnoprávnej TVP poukázal napríklad aj na to, že Trzaskowski, ktorý je členom centristickej a proeurópskej strany Občianska platforma (PO), predstavoval v roku 2015 Poľsko ako krajinu, ktorá je ochotná prijať 7000 utečencov. Takýto krok však zvrátila protiprisťahovalecká strana PiS, keď sa v roku 2015 dostala k moci.

Televízia odvysielala aj zábery z miest západných krajín, na ktorých sa ľudia tmavej pleti podieľajú na násilných výtržnostiach. Stanica dodala, že toto prinesie Poľsku Trzaskowského politika.

Minulý týždeň zase TVP vykreslila Trzaskowského, katolíka, ako človeka s protikresťanskými hodnotami.

Ako primátor Varšavy podporuje Trzaskowski práva LGBT ľudí a preto ho konzervatívna vládna strana PiS označuje za hrozbu pre tradičnú rodinu v Poľsku, pripomína AP.