Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Srbsku ľudia silvestrujú ako pred pandémiou, tvrdí agentúra AP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Davy ľudí sa zhromaždili na koncerte v centre Belehradu, kde sa o polnoci očakáva ohňostroj a svetelná šou na sklenenom mrakodrape.

Belehrad 31. decembra (TASR) - Bujaré silvestrovské oslavy sa konajú v Belehrade a na ďalších miestach v Srbsku, kde na rozdiel od iných európskych krajín úrady povolili masové zhromaždenia napriek šíreniu sa koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom agentúra AP, ktorá silvestrovanie v Srbsku prirovnala k situácii pred vypuknutím pandémie.

Davy ľudí sa zhromaždili na koncerte v centre Belehradu, kde sa o polnoci očakáva ohňostroj a svetelná šou na sklenenom mrakodrape, ktorý AP označuje za symbol pravicovo-populistickej vlády v Srbsku.

Keďže ceny v srbských nočných kluboch a baroch sú pomerne nízke, Belehrad láka predovšetkým mládež, a to aj z okolitých krajín. Srbská štátna televízia RTS informovala, že na sviatky prišlo do Belehradu zhruba 100.000 návštevníkov, ktorí zaplnili hotely a iné ubytovacie zariadenia. Reštaurácie a bary na Silvestra praskajú vo švíkoch.

Ako pokračuje AP, srbská vláda odignorovala varovania odborníkov pred organizovaním masových podujatí v čase šírenia sa omikronu v Európe. Epidemiológ Zoran Radovanovič sa obáva tisícok nových prípadov nákazy po sviatkoch. Vládu za neochotu obmedziť verejné zhromaždenia obvinil z "úkladnej masovej vraždy".

Mesto Belehrad pre účastníkov silvestrovských osláv zabezpečilo 50.000 rúšok, dezinfekciu a testovanie na prítomnosť koronavírusu pomocou rýchlotestov.

V baroch a reštauráciách v Srbsku sú povinné covidpasy, avšak iba večer. Na podujatiach v exteriéri sa nevyžadujú vôbec.

Sedemmiliónové Srbsko od začiatku pandémie zaznamenalo 1,3 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 12.700 súvisiacich úmrtí.