Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

AP:Administratíva Bidena chystá pre Izrael zásielku zbraní za miliardu

Americký prezident Joe Biden vystupuje s príhovorom počas slávnosti na pamiatku obetí holokaustu vo Washingtone v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Malo by ísť o prvú dodávku zbraní do Izraela, ktorú ohlási Bidenova administratíva od vtedy, ako začiatkom mája pozastavila iný transfer zbraní pozostávajúci z 3500 bômb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 15. mája (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov. Agentúre AP to v utorok večer miestneho času povedali traja nemenovaní poradcovia členov Kongresu, informuje TASR.

Malo by ísť o prvú dodávku zbraní do Izraela, ktorú ohlási Bidenova administratíva od vtedy, ako začiatkom mája pozastavila iný transfer zbraní pozostávajúci z 3500 bômb. Izraelu vtedy pozastavenom chcela zabránil použiť zmienené ťažké bomby v plánovanej ofenzíve v meste Rafah v Pásme Gazy.

Nový balík má podľa zdrojov AP obsahovať tankovú muníciu v hodnote 700 miliónov dolárov, taktické vozidlá v hodnote 500 a minometné granáty za 60 miliónov dolárov.

O novej zamýšľanej zásielke zbraní a munície ako prvý informoval americký denník Wall Street Journal. Bezprostredne však nebolo známe, kedy bude zaslaná Izraelu. Agentúra AFP uvádza, že zásielku ešte bude musieť odsúhlasiť Kongres.