Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Aplikácia Re-open EU je dostupná aj pre mobily

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Informácie pre užívateľov sú k dispozícii v 24 úradných jazykoch EÚ vrátane slovenčiny.

Brusel 14. decembra (TASR) - Občania EÚ majú od pondelka prístup k celoeurópskej mobilnej aplikácii s názvom Re-open EU, ktorá je k dispozícii zadarmo pre telefóny so systémom Android a iOS a ktorá pomáha v boji proti šíreniu nového typu koronavírusu. Oznámila to Európska komisia (EK).

Podľa tlačovej správy EK uvedenie tejto aplikácie na trh nadväzuje na úspech webovej platformy Re-open EU, ktorá bola od svojho spustenia v polovici júna navštívená takmer osemmiliónkrát.

Komisia spresnila, že Re-open EU je jednotné kontaktné miesto, ktoré poskytuje komplexné a aktuálne informácie o pandemickej situácii, bezpečnostných a cestovných opatreniach vo všetkých členských štátoch EÚ, ale aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a Švajčiarsku.

Jej používatelia môžu získať najnovšie informácie o vnútroštátnych karanténnych opatreniach, požiadavkách na testovanie a aplikáciách na varovanie a sledovanie kontaktov nakazených osôb.

Informácie pre užívateľov sú k dispozícii v 24 úradných jazykoch EÚ vrátane slovenčiny s využitím overených údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a členských štátov EÚ.

Platforma Re-open EU bola jedným z opatrení, ktoré eurokomisia oznámila v rámci širšieho balíka opatrení v oblasti cestovného ruchu a dopravy v máji 2020. Týmto balíkom chce EK pomôcť Európanom bezpečne cestovať pri plnom rešpektovaní zdravotných pokynov.

Všetky informácie o platforme Re-open EU sú aj naďalej ľahko dostupné na webovej stránke: https://reopen.europa.eu/.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)