Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Apoštolskému nunciovi potvrdili COVID tesne pred návštevou pápeža

Na archívnej snímke z 21. decembra 2020 je pápež František. Foto: TASR/AP

Leskovar v posledných týždňoch cestoval po Iraku s cieľom pripraviť pápežovu návštevu.

Bagdad 28. februára (TASR) - Apoštolskému nunciovi Svätej stolice v Iraku Mitjovi Leskovarovi potvrdili ochorenie COVID-19 len niekoľko dní predtým, ako pápež František začne svoju návštevu tejto krajiny. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov irackých úradov.

Pozitívny výsledok testu apoštolského nuncia podľa predstaviteľov irackých úradov nebude mať na pápežovu návštevu vplyv.

Leskovar v posledných týždňoch cestoval po Iraku s cieľom pripraviť pápežovu návštevu. František má v dňoch 5. až 8. marca navštíviť hlavné mesto Bagdad, mesto Mosul na severe krajiny, šiitske posvätné mesto Nadžaf a rovinu Ur spätú s pamiatkou Abraháma.

Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia koronavírusu SARS-CoV-2.

Irak v poslednom období zaznamenal nárast denného počtu prípadov koronavírusu. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva to pripisuje novému tzv. britskému variantu, ktorý sa šíri rýchlejšie ako pôvodný variant.

V krajine od začiatku pandémie zaznamenali takmer 700.000 prípadov nákazy a viac ako 13.300 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Pápež, členovia jeho sprievodu z Vatikánu a desiatky medzinárodných novinárov, ktorí ho budú sprevádzať, boli proti koroanvírusu zaočkovaní. Irak svoju očkovaciu kampaň ešte nezačal, pripomína AFP.