Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Arabi a židia protestovali proti búraniu arabských ilegálnych stavieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelskí Arabi tieto povolenia od úradov dostávajú len v ojedinelých prípadoch.

Tel Aviv 5. februára (TASR) - Izraelskí Arabi a Židia sa v sobotu večer zišli v Tel Avive na spoločnom proteste proti pripravovanej demolácii domov, ktoré si arabskí obyvatelia Izraela postavili bez príslušného povolenia tamojších úradov. Izraelskí Arabi tieto povolenia od úradov dostávajú len v ojedinelých prípadoch.

Na čele pochodu ulicami Tel Avivu šli predstavitelia ľavicovej strany Merec a zástupcovia koalície rozličných politických formácií izraelských Arabov.

Demonštranti prostredníctvom svojich transparentov i vystúpení obviňovali vládu premiéra Benjamina Netanjahua, že zámerne brojí proti ilegálnym stavbám izraelských Arabov.

Podľa demonštrantov ide o prejav Netanjahuovej snahy stlmiť hnev židovských osadníkov po tom, ako izraelský najvyšší súd nariadil vysťahovanie nepovolenej židovskej osady Amona postavenej na pozemkoch palestínskych vlastníkov na Izraelom okupovanom pravom brehu Jordánu.

V reakcii na kauzu Amona Netanjahu v decembri 2016 vyhlásil, že jeho vláda sa sústredí na búranie domov izraelských Arabov postavených bez povolenia.

"Pred zákonom sme si všetci rovní. Zákon, ktorý nás zaväzuje vysťahovať Amonu, nás rovnako zaväzuje zlikvidovať všetky ilegálne stavby v iných častiach našej krajiny," zdôraznil Netanjahu.

Obyvateľov Amony vysťahovali z ich príbytkov v ilegálne postavenej osade tento týždeň vo štvrtok. Ich domy by mali zbúrať nasledujúci týždeň.

Izraelskí Arabi sú potomkami Palestínčanov, ktorí zostali na svojej pôde po vyhlásení štátu Izrael v roku 1948. Majú izraelskú štátnu príslušnosť a tvoria 17,5 percenta z populácie Izraela. Sťažujú sa však, že sa cítia ako občania druhej kategórie a zažívajú diskrimináciu na úradoch, čo ich v podstate núti stavať si domy bez povolenia, pretože im ich izraelské úrady odmietajú vystavovať.