Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Arabské štáty odmietli reakciu Kataru na predložené požiadavky

Kríza v Perzskom zálive pokračuje. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí po schôdzke vyhlásil, že Katar svojou reakciou na predložených 13 požiadaviek nijako nenaznačil, že by bol ochotný zmeniť svoju doterajšiu politiku.

Dubaj 5. júla (TASR) - Štvorica arabských krajín vyjadrila dnes nespokojnosť s reakciou Kataru na nimi predložené požiadavky, ktorými podmienili ukončenie súčasnej diplomatickej krízy v Perzskom zálive.

Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) označili katarskú odpoveď za neserióznu, nedbalú a "celkovo negatívnu". Spoločné vyhlásenie štvorice krajín bolo zverejnené po dnešnej schôdzke ich ministrov zahraničných vecí v egyptskej Káhire, informovala agentúra AP.

Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí po schôdzke vyhlásil, že Katar svojou reakciou na predložených 13 požiadaviek nijako nenaznačil, že by bol ochotný zmeniť svoju doterajšiu politiku. Podľa neho je tiež zjavné, že si katarská vláda neuvedomuje vážnosť celej situácie.

Arabské štáty zverejnili svoje požiadavky 22. júna a dali Kataru desať dní na ich splnenie, neskôr túto lehotu predĺžili ešte o dva dni. Nový konečný termín vypršal v utorok neskoro večer alebo dnes skoro ráno.

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a SAE prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli bojkot voči svojmu malému, no bohatému susedovi. Dauhu obviňujú okrem iného z podpory teroristických organizácií, čo katarská vláda popiera. K ich požiadavkám patrí obmedziť vzťahy s Iránom, vypovedať z krajiny tureckých vojakov či zatvoriť televíziu al-Džazíra.

Súčasná kríza je najhoršou svojho druhu v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.