Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Arabské štáty vyzvali Netflix na odstránenie nevhodného obsahu

Na archívnej snímke zo 17. decembra 2016 na obrazovke laptopu je logo amerického poskytovateľa internetových streamovaných médií Neftlix. Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty v júni tiež zakázali animovaný film Rakeťák (Buzz Lightyear) pre scénu, v ktorej sa bozkávajú postavy rovnakého pohlavia.

Rijád 6. septembra (TASR) - Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty Perzského zálivu v utorok obvinili streamovaciu platformu Netflix z toho, že zverejňuje obsah, ktorý podľa nich porušuje islamské a tradičné spoločenské hodnoty. Zároveň upozornili, že ak nebude sporný obsah odstránený, podniknú proti Netflixu právne kroky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V spoločnom vyhlásení Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), ktorá má sídlo v Rijáde, a saudskoarabského mediálneho regulačného úradu sa však bližšie neuvádza, o aký druh obsahu konkrétne ide.

"Kontaktovali sme uvedenú platformu, aby tento obsah odstránila, vrátane toho určeného pre deti," píše sa vo vyhlásení. Miestne úrady budú tiež "sledovať, či Netflix dodržiava nariadenia, a v prípade, že sporný obsah bude stále k dispozícii, (GCC) podnikne právne kroky".

Krajiny Perzského zálivu vedú opakované spory s americkými filmovými producentmi v súvislosti s LGBTI scénami vo filmoch a seriálov.

Saudská Arábia, ktorá prvýkrát otvorila kiná pre verejnosť v roku 2017, v apríli požiadala spoločnosť Disney, aby odstránila narážky na LGBTI komunitu z marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva. Disney však na túto požiadavku nepristúpil a film sa preto nakoniec v Saudskej Arábii nepremietal.

Spojené arabské emiráty v júni tiež zakázali animovaný film Rakeťák (Buzz Lightyear) pre scénu, v ktorej sa bozkávajú postavy rovnakého pohlavia.

Podľa agentúry AFP v utorkovom vyhlásení GCC nie je žiadna zmienka o tom, že by sa vznesené výhrady týkali LGBT obsahu.