Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Archeológovia objavili veľmi dobre zachovaný rímsky chrám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Archeologický komplex sa nachádza pri meste Nijmegen neďaleko hraníc v Nemeckom. Týmto územím viedla aj severná hranica rímskej ríše, limes Romanus.

Amsterdam 21. júna (TASR) - Archeológovia objavili vo východnej časti Holandska takmer úplne zachovaný chrám z doby rímskej, starý takmer 2000 rokov. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na pondelkovú správu holandského pamiatkového úradu.

Objav má mimoriadny význam aj z hľadiska medzinárodného, píšu holandskí pamiatkari. Ešte nikdy predtým sa v Holandsku nenašiel takýto kompletný komplex s budovou chrámu, kamennými oltármi a pozostatkami obetných votívnych darov, uviedol úrad.

Archeologický komplex sa nachádza pri meste Nijmegen neďaleko hraníc v Nemeckom. Týmto územím viedla aj severná hranica rímskej ríše, limes Romanus. Pozostatky rímskeho limitu patria dnes do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Amatérski archeológovia objavili prvé predmety z tejto lokality na konci roka 2021 a následne upozornili úrady. Ďalší prieskum uskutočnili odborníci. V období rímskej ríše sa tu nachádzali najmenej dva chrámy.

Rímski vojaci, ktorí tu boli umiestnení v 1. – 4. storočí n. l., tam podľa archeológov uctievali svojich bohov, medzi ktorých patrili najmä Mercurius, rímsko-germánsky Hercules Magusanus či orientálny Iuppiter Serapis. Časť objavov majú v sobotu previezť do múzea Museum Het Valkhof v Nijmegene.