Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Arcibiskup Viganó žiada, aby pápež odstúpil kvôli kauze McCarrick

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Viganó obviňuje bývalých štátnych sekretárov pôsobiacich počas pontifikátov Jána Pavla II. a Benedikta XVI., že roky ignorovali podrobné svedectvá o McCarrickom správaní a životnom štýle.

Dublin 26. augusta (TASR) - Bývalý veľvyslanec Vatikánu v USA Carlo Maria Viganó v 11-stranovom vyhlásení obviňuje vedenie Rímskej kúrie, že v prvých rokoch 21. storočia vedelo o nevhodnom správaní bývalého arcibiskupa Washingtonu Theodora McCarricka, a napriek tomu bol vymenovaný za kardinála.

List arcibiskupa Vigana v nedeľu zverejnili portály Catholic Register a LifeSiteNews.

List bol publikovaný v čase, keď je pápež František, ktorého s kauza tiež týka, na návšteve v Írsku, uviedla agentúra AP.

Spravodajcovia britskej BBC si tiež všimli toto načasovanie, ktoré podľa nich vyvoláva podozrenie, že ide o ďalší koordinovaný útok tradicionalistov v rámci katolíckej cirkvi proti Františkovi.

Viganó (77) tiež patrí ku konzervatívcom v katolíckej cirkvi a jeho negatívne postoje k homosexualite sú všeobecne známe. Agentúra AP konštatuje, že Viganó a pápež stoja v oblasti ideológie na opačných póloch - kým Viganó je označovaný za striktného zástancu tzv. tradičných hodnôt, pápež je vnímaný skôr ako "pastier duší". Viganó teraz pápeža vo svojom liste vyzýva, aby v dôsledku McCarrickovej kauzy odstúpil. Viganó totiž podľa televízie CBS tvrdí, že pápeža v roku 2013 informoval o podozreniach týkajúcich sa pohlavného zneužívania vznesených voči prominentnému kňazovi v USA, ale František v tejto veci nepodnikol nijaké kroky.

Agentúra AP poznamenala, že Vatikán bezprostredne nekomentoval ani nepotvrdil autentickosť Viganovho listu.

Viganó v ňom obviňuje bývalých štátnych sekretárov pôsobiacich počas pontifikátov Jána Pavla II. a Benedikta XVI., že roky ignorovali podrobné svedectvá o McCarrickom správaní a životnom štýle. Viganó tiež pripomína, že Benedikt XVI. v roku 2009 alebo 2010 McCarricka potrestal, ale pápež František ho rehabilitoval.

V júli tohto roku však pápež prijal McCarrickovu rezignáciu a nariadil mu "žiť v modlitbe a pokání". Emeritný washingtonský arcibiskup takisto dostal zákaz akéhokoľvek verejného vystupovania a musí zostať v dome, ktorý mu cirkev určila.

K tomuto kroku pápež pristúpil po tom, ako americké cirkevné vyšetrovacie inštitúcie dospeli k záveru, že obvinenie, že McCarrick zneužíval mladistvého, je založené na dôveryhodných informáciách.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa začne cirkevný súd s bývalým kardinálom.

Osemdesiatosemročný McCarrick bol predtým jedným z najvyššie postavených predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA.

McCarricka 20. júna uvoľnili z kňazských funkcií v dôsledku vyšetrovania súvisiaceho s obťažovaním chlapca v New Yorku spred 40 rokov. Obeť mala vtedy 11 rokov a tvrdí, že zneužívanie pokračovalo aj počas nasledujúcich dvoch desaťročí. McCarrick to však poprel.

Medzi chlapcami, ktorých údajne zneužíval, je aj dieťa, ktoré pokrstil ako prvé po svojej kňazskej vysviacke. McCarrick je obvinený aj zo sexuálneho obťažovania ďalších chlapcov a seminaristov.