Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Argentína a Mexiko vyrobia pre Latinskú Ameriku milióny dávok vakcíny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

AstraZeneca podpísala zmluvu na výrobu 150-250 miliónov dávok pre Latinskú Ameriku, s výnimkou Brazílie.

Buenos Aires 13. augusta (TASR) - Argentína a Mexiko spoločne vyrobia pre Latinskú Ameriku milióny dávok vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvíja britská Oxfordská univerzita v spolupráci s farmaceutickým gigantom AstraZeneca. V stredu o tom informoval argentínsky prezident Alberto Fernández, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Fernández uviedol, že jeho krajina a Mexiko budú mať na starosti "latinskoamerickú produkciu" očkovacej látky, vyvíjanej poprednou britskou univerzitou a švédsko-britskou farmaceutickou spoločnosťou, keď už bude vakcína schválená regulačnými úradmi.

"To umožní všetkým krajinám v našom regióne včasný a dostačujúci prístup k prípadnej vakcíne," uviedol argentínsky prezident na tlačovej konferencii.

Dodal, že AstraZeneca podpísala zmluvu na výrobu "150-250 miliónov dávok pre Latinskú Ameriku, s výnimkou Brazílie, a majú byť dostupné v prvej polovici roka 2021".

Fernández povedal, že vďaka zmluve bude Argentína v jednoduchšej situácii, lebo sa k vakcíne, keď už bude k dispozícii, dostane - a navyše za "rozumnú cenu". Podľa jeho slov jedna dávka bude stáť približne tri až štyri doláre.

Mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard na Twitteri napísal, že jeho vláda oznámi zmluvu vo štvrtok. Dodal, že prezident Andrés Manuel López Obrador a jeho argentínsky kolega "zmluvu podporujú".

Fernández aj Ebrard informovali, že plán pomôže financovať nadácia mexického miliardára Carlosa Slima.

Mexiko zatiaľ potvrdilo takmer 56.600 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom, čo je tretí najvyšší počet po Spojených štátoch a Brazílii. Na koronavírus bolo dosiaľ pozitívne testovaných viac ako 500.000 ľudí.

Argentína hlásila 268.574 prípadov nákazy a vyše 5200 úmrtí.

Testovanie na vyše 1000 ľuďoch ukázalo, že spomínaná vakcína bude bezpečná a vytvorí imunitu voči novému koronavírusu. Británia si už rezervovala 100.000 dávok tejto vakcíny. V súčasnosti prebieha tretia fáza jej testovania.

Vývoj a testovanie očkovacích látok trvá celé roky, ale mnoho krajín teraz tento proces zrýchľuje, keďže sa snažia spomaliť pandémiu koronavírusu.