Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Argentína varovala Rusko pred vypovedaním zmluvy o nákupe Sputnika V

Ruská vakcína Sputnik V, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Od začiatku pandémie v Argentíne zaznamenali už približne 4,79 milióna prípadov nákazy koronavírusom a takmer 103.000 úmrtí.

Buenos Aires 22. júla (TASR) - Argentína Rusko upozornila na oneskorenie v dodávkach protikoronavírusovej vakcíny Sputnik V a upozornila na možnosť vypovedania zmluvy o nákupe tejto vakcíny, informovali vo štvrtok agentúry TASS a AFP.

Poradkyňa argentínskeho prezidenta Cecilia Nicoliniová ešte 7. júla poslala list vedeniu Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý vývoj vakcíny Sputnik V financoval. Znenie tohto listu vo štvrtok uverejnil argentínsky denník La Nación.

Nicoliniová v liste uvádza, že Rusko do Argentíny ešte nedodalo viac ako 18,7 milióna dávok vakcíny (5,5 milióna dávok prvej dávky a 13,1 milióna dávok druhej dávky), pričom krajina v súčasnosti nutne potrebuje predovšetkým dodávky druhej dávky vakcíny.

Argentína podľa Nicoliniovej rozumie "problémom s výrobou". Zároveň upozorňuje na to, že Argentína medzičasom začala dostávať vakcíny aj od iných výrobcov, ktorí očkovacie látky dodávajú v stanovenom čase.

Argentína, ktorá má približne 45 miliónov obyvateľov, si od Ruska objednala 30 miliónov dávok Sputnika V. Doteraz však podľa Nicoliniovej dostala menej ako 12 miliónov dávok tejto vakcíny. V liste sa preto uvádza, že hrozí zrušenie celej zmluvy o nákupe vakcín.

Hovorca Kremľa už skôr reagoval na správy argentínskych médií o oneskorených dodávkach Sputnika V a uviedol, že vakcínu budú dodávať postupne, pretože prioritou ruskej vlády je v súčasnosti očkovanie vlastného obyvateľstva.

Argentína bola v decembri minulého roka prvou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá povolila očkovanie Sputnikom V, pripomína AFP. Krajina okrem toho očkuje aj vakcínami od spoločností AstraZeneca a Sinopharm. Prednedávnom dostala tiež od USA darom aj vakcínu od spoločnosti Moderna.

Celkovo v Argentíne dostalo prvú dávku vakcíny zatiaľ 17 miliónov obyvateľov a menej ako šesť miliónov je plne zaočkovaných.

Od začiatku pandémie v Argentíne zaznamenali už približne 4,79 milióna prípadov nákazy koronavírusom a takmer 103.000 úmrtí, píše AFP.