Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Arkansas povedie Trumpova exhovorkyňa Huckabeeová

Bývalá hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone v utorok 20. februára 2018. Foto: TASR/AP

Guvernérom Arkansasu bol v minulosti aj otec Huckabeeovej Sandersovej Mike Huckabee, ktorý sa opakovane uchádzal aj o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Little Rock 9. novembra (TASR) - Bývalá hovorkyňa Bieleho domu z čias úradovania exprezidenta Donalda Trumpa Sarah Huckabeeová Sandersová bola zvolená za guvernérku amerického štátu Arkansas. Stane sa tak vôbec prvou ženou na tomto poste, vyplýva z prognóz stanice Fox News a ďalších amerických médií.

Huckabeeová Sandersová bola tlačovou tajomníčkou Bieleho domu v rokoch 2017-2019. V súboji o guvernérske kreslo v tradične republikánskom a konzervatívnom Arkansase porazila demokrata Chrisa Jonesa a v úrade tak nahradí republikána Asu Hutchinsona.

Guvernérom Arkansasu bol v minulosti aj otec Huckabeeovej Sandersovej Mike Huckabee, ktorý sa opakovane uchádzal aj o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Budúca guvernérka Arkansasu je podľa agentúry AP najvyššie postavenou predstaviteľkou bývalej Trumpovej administratívy, ktorá získala volenú politickú funkciu.

Obyvatelia štátu Massachusetts sa naopak rozhodli pre demokratku Mauru Healeyovú, ktorá sa tak stane prvou otvorene lesbickou guvernérkou niektorého zo štátov USA. Healeyová v súboji o guvernérsky úrad v Bostone porazila republikánskeho súpera Geoffa Diehla.