Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Arktický polárny vír prináša Stredozápadu USA rekordne mrazivé počasie

Na snímke auto pokryté snehom v americkom meste Zionsville Foto: TASR/AP

Pocitová teplota môže klesnúť až na hodnoty pod mínus 50 či 60 stupňov.

Chicago 6. januára (TASR) - Prúd mrazivého a hustého vzduchu, terminologicky známy pod názvom arktický polárny vír alebo polárny vortex, klesol v týchto dňoch nad veľkú časť územia Spojených štátov.

Niektorým častiam krajiny neočakávane priniesol nebezpečne chladné počasie, ktoré by mohlo prekonať doterajšie teplotné rekordy. Píše o tom dnes agentúra AP, odvolávajúca sa na údaje celoštátnej meteorologickej služby NWS.

Na veľkej časti amerického Stredozápadu sú teploty pod nulou sprevádzané silným snežením a prudkým vetrom. V mestách, medzi ktoré patria aj Chicago, St. Louis či Milwaukee, boli úrady nútene zatvoriť školy a varovali obyvateľov, aby zostávali vnútri budov a vyhýbali sa mrazivému chladu, ako sa len dá.

Pocitová teplota môže klesnúť až na hodnoty pod mínus 50 či 60 stupňov. V mnohých častiach Spojených štátov nebolo takto zima už takmer dve desaťročia.

Úrady od začiatku tohto roka prisúdili zlému počasiu najmenej 11 obetí, ktoré si však podľa AP vyžiadali zväčša nehody na cestách.