Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zosadený sudánsky premiér Abdallá Hamdúk sa vráti do čela vlády

Na archívnej snímke zo 17. mája 2021 vtedajší sudánsky premiér Abdallá Hamdúk. Foto: TASR/AP

Skupina sudánskych mediátorov vrátane politikov, akademikov a novinárov viedla v uplynulých týždňoch rozhovory zamerané na vyriešenie krízy v krajine.

Chartúm 21. novembra (TASR) - Sudánsky generál Abdal Fattáh Burhán a zosadený sudánsky premiér Abdallá Hamdúk dosiahli dohodu o premiérovom návrate do čela vlády a prepustení osôb zadržiavaných po októbrovom vojenskom prevrate. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na skupinu mediátorov.

Sudánsky generál Abdal Fattáh Burhán podpísal v nedeľu, takmer mesiac po vojenskom prevrate v krajine, dohodu zo zosadeným premiérom Abdallom Hamdúkom o obnovení prechodu na civilnú vládu. Táto 14-bodová dohoda, podpísaná v prezidentskom paláci v metropole Chartúm, zabezpečuje opätovné dosadenie Hamdúka do funkcie premiéra a prepustenie civilných vodcov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Generál Burhán, Abdallá Hamdúk, politické sily a občianske organizácie dosiahli politickú dohodu o Hamdúkom návrate do úradu a prepustení politických väzňov," uviedol pre AFP vysoký sudánsky mediátor Fadlalláh Burma, úradujúci šéf Ľudovej strany (Umma).

Podľa agentúry AP Burhán v televíznom prejave uviedol, že Hamdúk bude viesť nezávislý technokratický kabinet do usporiadania nových volieb. Nie je však jasné, akú moc bude mať táto vláda, keďže stále bude pod vojenským dohľadom, poznamenala AP.

Skupina sudánskych mediátorov vrátane politikov, akademikov a novinárov viedla v uplynulých týždňoch rozhovory zamerané na vyriešenie krízy v krajine. K hlavným bodom dosiahnutej dohody patria návrat Hamdúka do úradu, prepustenie všetkých zadržaných osôb, ako aj obnovenie ústavného, právneho a politického konsenzu upravujúceho prechodné obdobie.

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny a vyhlásil v krajine výnimočný stav.

Burhán svojím konaním vyvolal ostrú reakciu Západu a vo vlastnej krajine pouličné protesty, ktorých účastníci požadujú obnovenie civilnej vlády a návrat k demokratickej transformácii v krajine. Podľa AFP pri násilnostiach, ktoré v Sudáne vypukli po prevrate, prišlo o život najmenej 40 ľudí.

AFP konštatovala, že akékoľvek nádeje demonštrantov, že armáda ustúpi, boli zmarené minulý týždeň vo štvrtok, keď sa Burhán vymenoval za šéfa novej vládnucej Zvrchovanej rady, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu. Burhán takto z podielu na moci de facto vylúčil hlavný civilný politický blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC).

Tento Burhánov krok vyvolal ďalšiu kritiku zo strany Západu a regionálnych organizácií, ktoré okamžite odsúdili už samotný vojenský prevrat, nezákonné zadržanie predsedu vlády, viacerých ministrov, vedúcich predstaviteľov prodemokratického združenia FFC a ďalších zástupcov občianskej spoločnosti.