Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Venezuelská armáda podporila Madura, ktorého USA obvinili

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Samotný Maduro obvinenia amerického ministerstva spravodlivosti odmietol a označil ich za súbor falošných obvinení, uviedla na svojej webovej stránke stanica BBC.

Caracas 28. marca (TASR) - Vedúci predstavitelia venezuelských ozbrojených síl v piatok potvrdili podporu prezidentovi krajiny Nicolásovi Madurovi, ktorého Spojené štáty obvinili z obchodovania s drogami a ponúkajú odmenu za jeho zatknutie. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Veliteľ strategických operácií venezuelskej armády Remigio Ceballos vo vyhlásení uviedol, že armáda obvinenia voči Madurovi rozhodne odmietla.

Maduro sa spolieha na podporu silnej armády, odkedy v roku 2013 prebral moc v krajine po smrti prezidenta Huga Cháveza, pripomína AFP.

Ministerstvo spravodlivosti USA vo štvrtok vznieslo obvinenia voči Madurovi a ďalším členom jeho vlády z "narkoterorizmu". Spojené štáty ponúkajú 15 miliónov dolárov za informácie, ktoré povedú k zatknutiu venezuelského prezidenta.

Americkí predstavitelia uviedli, že Maduro je vodcom skupiny "Cártel de los Soles" obchodujúcej s kokaínom, do ktorej sú zapojení poprední politici a členovia armády i súdnictva vrátane hlavného sudcu. Skupina podľa nich vyviezla pod ochranou venezuelskej vlády 200 - 250 ton kokaínu.

Samotný Maduro obvinenia amerického ministerstva spravodlivosti odmietol a označil ich za "súbor falošných obvinení", uviedla na svojej webovej stránke stanica BBC.

Spojené štáty podporujú venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura. Guaidóa za dočasného prezidenta uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Maduro má na svojej strane venezuelskú armádu, Kubu, Čínu a Turecko.