Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Armáda zbúrala dom Palestínčana obvineného zo zabitia Izraelčana

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Izraelská armáda spresnila, že k demolácii páchateľovho domu došlo po tom, čo izraelský súd zamietol odvolanie rodiny, ktorá sa tento postup snažila zastaviť.

Tel Aviv 2. novembra (TASR) - Izraelská armáda v Predjordánsku zrovnala so zemou dom Palestínčana, ktorý je obvinený zo zabitia izraelského občana.

Ako informovala agentúra AP, počas demolácie v noci na pondelok došlo ku konfliktom medzi izraelskými vojakmi a davom približne 150 Palestínčanov, ktorí hádzali kamene a pálili pneumatiky.

Izraelská armáda v pondelok uviedla, že na tieto provokácie reagovala "prostriedkami na rozptýlenie davu", ktoré zvyčajne zahŕňajú slzotvorný plyn a omračovacie granáty.

Podľa starostu mesta Rudžíb, kde izraelské jednotky zbúrali dvojpodlažný dom palestínskeho útočníka, boli pri stretoch s izraelskými zložkami ľahko zranené tri osoby.

Izrael obviňuje 46-ročného Palestínčana Chalíla Duwajkáta z vraždy, ktorej sa dopustil, keď nožom na smrť dobodal 39-ročného Izraelčana. Útok sa odohral v auguste tohto roku v izraelskom meste Petach Tikva. Palestínčan z miesta činu ušiel, ale izraelská polícia ho neskôr zadržala a začala stíhať.

Izraelská armáda spresnila, že k demolácii páchateľovho domu došlo po tom, čo izraelský súd zamietol odvolanie rodiny, ktorá sa tento postup snažila zastaviť.

Izrael často búra domy palestínskych útočníkov alebo ich rodín. Tvrdí, že ide o opatrenie, ktoré odrádza od budúcich útokov. Podľa ľudskoprávnych skupín je to však skôr kolektívny trest.