Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Arménska armáda žiada demisiu premiéra

Arménsky premiér Nikol Pašinjan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Protesty proti Pašinjanovi sa začali v novembri po podpísaní dohody o prímerí s Azerbajdžanom, ktorému krajina odstúpila časť sporného územia Náhodného Karabachu.

Jerevan 25. februára (TASR) - Arménska armáda vo štvrtok vyzvala na demisiu predsedu vlády Nikola Pašinjana. Ten to odmietol a odsúdil ako "pokus o vojenský prevrat". Svojich priaznivcov zároveň vyzval, aby vyšli do ulíc. Informovala o tom agentúra AP.

Požiadavka generálneho štábu prišla v súvislosti s pokračujúcimi protestmi vyvolanými porážkou v konflikte o Náhorný Karabach s Azerbajdžanom. Výzva bola tiež ovplyvnená nedávnym rozhodnutím Pašinjana odvolať zástupcu náčelníka generálneho štábu.

"Vyhlásenie generálneho štábu ozbrojených síl považujem za pokus o vojenský prevrat," uviedol Pašinjan na Facebooku. Zároveň nariadil odvolanie náčelníka štábu.

Protesty proti Pašinjanovi sa začali v novembri po podpísaní dohody o prímerí s Azerbajdžanom, ktorému krajina odstúpila časť sporného územia Náhodného Karabachu. Dohoda ukončila šesť týždňov trvajúci ozbrojený konflikt, pri ktorom zahynulo viac než 5000 ľudí.