Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Arménska opozícia zvoláva masové protesty proti premiérovi Pašinjanovi

Na archívnej snímke z 5. decembra 2020 arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Demonštrácie za odstúpenie Pašinjana sa v Arménsku obnovili minulý mesiac po tom, čo premiér v arménskom parlamente hovoril o potrebe uzatvorenia mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Jerevan 2. mája (TASR) - Opozičné strany v Arménsku v pondelok vyzvali na masové protesty, ktorých cieľom je dosiahnuť odchod Nikola Pašinjana z postu predsedu vlády. Opozícia ho viní, že chce Azerbajdžanu odstúpiť územie Náhorného Karabachu.

Agentúra AFP informovala, že prvé veľké zhromaždenie sa v Jerevane uskutoční v pondelok večer.

Jeho spoluorganizátor, podpredseda parlamentu a opozičný líder Iškan Sagateljan, avizoval, že "protesty sa nezastavia, kým Pašinjan neodíde".

Ich súčasťou má byť aj stanový tábor na Francúzskom námestí v Jerevane, štrajky študentov či rôzne prejavy občianskej neposlušnosti.

Prvé zhromaždenia hlásili z Jerevanu už v pondelok dopoludnia, keď sa malé skupiny demonštrantov pokúsili zablokovať dopravu v centre mesta. Polícia proti nim zasiahla a nakrátko zadržala desiatky protestujúcich, informovala agentúra AFP.

Zväz novinárov následne kritizoval postup polície ako tvrdý. Uviedol tiež, že sa vyskytlo niekoľko prípadov, keď policajti bili novinárov, ktorí pokrývali opozičné protesty.

Demonštrácia za Pašinjanov odchod z funkcie sa v Jerevane konala aj v nedeľu večer.

Agentúra AFP pripomenula, že Arménsko a Azerbajdžan sa o azerbajdžanský región Náhorný Karabach obývaný Arménmi sporia od 90. rokov minulého storočia.

Táto hornatá enkláva bola v roku 2020 dejiskom šesť týždňov trvajúcej vojny, ktorá si vyžiadala viac ako 6500 obetí na životoch a skončila sa dohodou o prímerí sprostredkovanou Ruskom.

Demonštrácie za odstúpenie Pašinjana sa v Arménsku obnovili minulý mesiac po tom, čo premiér v arménskom parlamente hovoril o potrebe uzatvorenia mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom.