Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Arménska volebná komisia potvrdila víťazstvo strany premiéra Pašinjana

Na archívnej snímke arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Pašinjanova strana v novom parlamente obsadí 71 kresiel z celkových 107.

Jerevan 27. júna (TASR) - Víťazstvo strany Občianska dohoda (KP) úradujúceho arménskeho premiéra Nikola Pašinjana oficiálne potvrdila v nedeľu volebná komisia. Stalo sa tak týždeň po konaní predčasných parlamentných volieb v tejto juhokaukazskej republike, píše agentúra DPA.

Šéf volebnej komisie Tigran Mukučjan v nedeľu v hlavnom meste Jerevan podľa medializovaných správ uviedol, že Pašinjanova strana získala 53,9 percenta hlasov. Aliancia Arménsko vedená Pašinjanovým hlavným súperom, exprezidentom Robertom Kočarjanom, skončila na druhom mieste s 21,0 percentami hlasov.

Pašinjanova strana tak v novom parlamente obsadí 71 kresiel z celkových 107.

Po vyhlásení konečných výsledkov aliancia Arménsko oznámila, že výsledky neuznáva a má v úmysle podať odvolanie na ústavný súd. Mukučjan opozíciu vyzval, aby predložila "solídne dôkazy" v súvislosti s údajnými porušeniami volebných pravidiel. Len samotné vymenovanie nezrovnalostí podľa neho nestačí na to, aby boli volebné výsledky označené za neplatné.

Pozorovatelia Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označili voľby v Arménsku za demokratické, dobre zorganizované a v súlade s medzinárodným právom.

Predčasné voľby v Arménsku boli vypísané v snahe vyriešiť politickú krízu vyvolanú vlani na jeseň vojenským konfliktom Arménska s Azerbajdžanom.