Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Arménske a azerbajdžanské sily sa obviňujú z porušovania prímeria

Boje v Náhornom Karabachu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ťažké boje v oblasti Náhorného Karabachu prepukli 27. septembra.

Stepanakert 12. októbra (TASR) - Arménske a azerbajdžanské sily pokračovali v ostreľovaní pozícií druhej strany v oblasti Náhorného Karabachu, pričom sa navzájom obviňovali z porušenia humanitárneho prímeria spostredkovaného Ruskom.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorej spravodajca v azerbajdžanskom meste Barda neďaleko frontovej línie počul v pondelok ráno zvuky ostreľovania. V karabašskej metropole Stepanakert zasa fotograf agentúry AFP začul zvuky ostreľovania zo smeru od karabašského mesta Hadrut. Podľa agentúry TASS sa v pondelok ráno v Stepanakerte rozozvučali varovné sirény a v meste bolo počuť niekoľko výbuchov.

Fakt, že dohoda o humanitárnom prímerí dosiahnutá v Moskve sa nedodržiava "v plnej miere", priznal v pondelok podľa agentúry TASS aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Vyjadril však nádej, že situácia sa zlepší po ďalších naplánovaných rokovaniach znepriatelených strán.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch.

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko.