Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan hlásia mŕtvych počas obnovených bojov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z obnovenia bojov sa obe znepriatelené krajiny južného Kaukazu obviňujú navzájom.

Jerevan 11. januára (TASR) - Dvaja arménski vojaci boli zabití a dvaja ďalší utrpeli zranenia pri utorkových zrážkach s azerbajdžanskými ozbrojenými silami na spoločných hraniciach v provincii Gecharkunik vo východnej časti Arménska. Oznámilo to ministerstvo obrany v Jerevane. Ako píše agentúra DPA, počas prestrelky prišiel o život i jeden azerbajdžanský vojak.

Z obnovenia bojov sa obe znepriatelené krajiny južného Kaukazu obviňujú navzájom. Do utorňajšieho večera bola situácia podľa arménskych zdrojov "relatívne stabilná".

Arménsko a Azerbajdžan vedú desaťročia trvajúci spor o separatistický región Náhorný Karabach. Od krátkej vojny o tento sporný región, ku ktorej došlo na jeseň 2020 a Azerbajdžan počas nej obsadil veľké časti tohto územia, sa na hraniciach opakovane odohrávajú ozbrojené zrážky. Na krehké prímerie dohliadajú ruské mierové jednotky.

Ťažké boje medzi oboma krajinami sa naposledy obnovili vlani v novembri. S cieľom zmierniť napätie po nich nasledovali krízové rokovania medzi azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.