Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na novom prímerí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prímerie platí od dnes, od piatej ráno SELČ.

Washington 26. októbra (TASR) – Arménsko a Azerbajdžan sa opäť dohodli na rešpektovaní humanitárneho prímeria v náhornokarabašskom konflikte, ktoré začne platiť od pondelka.

Oznámilo to v nedeľu americké ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Námestník rezortu diplomacie USA Stephen Biegun sa v sobotu stretol s ministrami zahraničných vecí oboch znepriatelených štátov a spolupredsedami tzv. minskej skupiny.

USA, ako aj Francúzsko a Rusko, sú členom tejto skupiny, ktorú vytvorila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby slúžila ako mediátor vo vojne v Náhornom Karabachu.

V predmetnom vyhlásení sa uvádza, že prímerie vstúpi do platnosti v pondelok o 08:00 miestneho času (05:00 SEČ). Predošlé prímerie prinieslo v sobotu krátke utlmenie bojov, následne sa však obe strany začali vzájomne obviňovať z jeho porušovania.

Konflikt v Náhornom Karabachu, medzinárodne uznanom ako súčasť Azerbajdžanu, ale ovládanom arménskymi separatistami, sa opätovne rozhorel 27. septembra.

Susediace štáty sa na prímerí dohodli už viackrát, dosiaľ však nevydržalo ani raz. Najnovšia dohoda prišla po „intenzívnom rokovaní" medzi arménskym ministrom zahraničných vecí Zohrabom Mnacakanjanom a jeho azerbajdžanským náprotivkom Džejhunom Bajramovom, uviedol na sociálnej sieti Twitter šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.



Pompeo sa v piatok samostatne stretol s každým zo zmienenej dvojice ministrov, pričom ich vyzval, aby ukončili násilie a chránili civilné obyvateľstvo.

Americký rezort zahraničných vecí zároveň vyhlásil, že spolupredsedovia minskej skupiny súhlasili s ďalším stretnutím, ktoré sa uskutoční 29. októbra v Ženeve, kde sa budú usilovať o všetky nevyhnutné kroky smerom k mierovému riešeniu náhornokarabašského konfliktu.