Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obvinili z porušenia prímeria

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na hraniciach týchto dvoch bývalých sovietskych republík prepukli začiatkom tohto mesiace opäť boje, ktoré si vyžiadali životy takmer 200 vojakov.

Jerevan/Baku 23. septembra (TASR) - Arménsko a Azerbajdžan sa v piatok navzájom obvinili z ostreľovania a porušenia prímeria, ktoré ukončilo minulotýždňové ťažké boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Jednotky azerbajdžanskej armády 23. septembra o 07.40 h (05.40 SELČ) znova porušili mierový režim, keď pálili z rôznych pozícií na arménske bojové pozície umiestnené vo východnej časti arménsko-azerbajdžanskych hraníc," napísal arménsky rezort obrany na Facebooku.

Arménsko ďalej uviedlo, že paľbu opätovalo, pričom v radoch príslušníkov svojej armády neutrpelo straty.

Podobné obvinenie neskôr proti Arménsku vznieslo aj azerbajdžanské ministerstvo obrany.

Na hraniciach týchto dvoch bývalých sovietskych republík prepukli začiatkom tohto mesiace opäť boje, ktoré si vyžiadali životy takmer 200 vojakov. Išlo o najhoršiu vojenskú eskaláciu od druhej vojny o Náhorný Karabach z jesene 2020, počas ktorej zahynulo viac ako 6500 ľudí.

Posledné zrážky súvisia s niekoľko desaťročí trvajúcim sporom o územie Náhorného Karabachu. Ten je medzinárodné uznaný ako súčasť Azerbajdžanu, avšak do roku 2020 ho ovládala väčšinová arménska populácia, píše Reuters.

Arménsko minulý týždeň uviedlo, že Azerbajdžan ho napadol a dobyl niekoľko arménskych obcí, ktoré sa nachádzajú za územím sporného Náhorného Karabachu. Baku vtedy oponovalo, že išlo o reakciu na provokácie z arménskej strany.

Vojenským spojencom Arménska je Rusko, ktoré sa zároveň snaží zachovať priateľské vzťahy aj s Azerbajdžanom. Baku zase podporuje vojensky, finančne aj politicky Turecko.