Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan sa znova obvinili z porušovania prímeria

Na snímke, ktorú vydal azerbajdžanský rezort obrany v nedeľu 27. septembra 2020, azerbajdžanskí vojaci strieľajú z mínometu na kontaktnej línii v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane, archívne foto. Foto: TASR/AP

Fotograf agentúry Reuters v Gjandži videl, ako záchranári ráno vynášajú jedného mŕtveho z trosiek obytnej budovy, ktorá bola takmer zrovnaná so zemou.

Baku/Jerevan 11. októbra (TASR) - Len deň po tom, ako v oblasti sporného regiónu Náhorný Karabach nadobudlo platnosť dohodnuté prímerie, sa Arménsko a Azerbajdžan v nedeľu znova obvinili z nových útokov. Informovali o tom agentúra AFP a Reuters.

Azerbajdžan uviedol, že arménske sily v noci opätovne ostreľovali mesto Gjandža, druhé najväčšie v krajine. Podľa vyjadrenia ministerstva zahraničných vecí pri útoku zahynulo v obytnej štvrti sedem ľudí a 33 ďalších utrpelo zranenia.

Fotograf agentúry Reuters v Gjandži videl, ako záchranári ráno vynášajú jedného mŕtveho z trosiek obytnej budovy, ktorá bola takmer zrovnaná so zemou. Vážne škody boli aj na budovách a autách v okolí.

Arménske ministerstvo obrany označilo tvrdenia o útoku za "úplnú lož" a obvinilo Azerbajdžan z toho, že pokračuje v ostreľovaní obývaných oblastí v Náhornom Karabachu vrátane jeho hlavného mesta Stepanakert.

Novinár AFP v Stepanakerte, administratívnom centre medzinárodne neuznanej Náhornokarabašskej republiky, uviedol, že počas noci bolo počuť hlasné výbuchy.

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí od sobotňajšieho poludnia miestneho času na vyše desaťhodinových rokovaniach, ktoré sa skončili v noci na sobotu v Moskve. Išlo o prvý diplomatický kontakt oboch krajín po opätovnom vypuknutí bojov v oblasti Náhorného Karabachu z konca septembra.

Dve bývalé sovietske republiky na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch.

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra, pričom odvtedy zomrelo už viac ako 300 ľudí vrátane civilistov. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko.