Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Arménskeho exprezidenta Kočarjana prepustili z vyšetrovacej väzby

Na archívnej snímke Robert Kočarjan. Foto: TASR/AP

Voči 63-ročnému Kočarjanovi, prezidentovi Arménska z rokov 1998-2008, vzniesli v júli obvinenia z narušenia ústavného poriadku krajiny.

Jerevan 13. augusta (TASR) - Bývalého arménskeho prezidenta Roberta Kočarjana prepustili v pondelok z vyšetrovacej väzby.

Voči 63-ročnému Kočarjanovi, prezidentovi Arménska z rokov 1998-2008, vzniesli v júli obvinenia z narušenia ústavného poriadku krajiny. Obvinenia súvisia s krvavým rozohnaním protestov spred desiatich rokov, v dôsledku ktorého zahynulo najmenej osem demonštrantov.

Kočarjan označil obvinenia za vykonštruované a svoje stíhanie za akt politickej pomsty.

Štyridsaťpäť členov parlamentu podpísalo petíciu za prepustenie Kočarjana na slobodu a odvolací súd takéto opatrenie aj schválil, informovala arménska štátna tlačová agentúra Armenpress.

Obvinenia voči bývalej hlave štátu sa vzťahujú k prezidentským voľbám z februára 2008. Podľa oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil Serž Sarkisjan; za svojho nástupcu si ho vybral samotný Kočarjan, ktorý už nemohol kandidovať. Opozícia však vtedy označila voľby za zmanipulované, čo viedlo k vypuknutiu protivládnych protestov.

Arménske bezpečnostné zložky však napokon protesty rozohnali. Zahynulo pritom desať ľudí, z toho dvaja príslušníci polície. Sarkisjan potom zastával post hlavy štátu ďalších desať rokov. Odstúpil až v apríli 2018 pod tlakom masových pouličných protestov.

Vypočutie Roberta Kočarjana v súvislosti s krvavým potlačením protestov spred desiatich rokov inicioval v marci tohto roku vtedajší opozičný vodca Nikol Pašinjan. Generálna prokuratúra však vtedy dospela k záveru, že vypočutie Kočarjana nie je potrebné.

Nikol Pašinjan sa v máji tohto roku stal arménskym premiérom a nariadil vyšetrenie okolností potlačenia protestov z roku 2008.