Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Arménsko hlási streľbu v oblasti pri hraniciach s Azerbajdžanom

Na snímke etnický arménsky obyvateľ Náhorného Karabachu na kontrolnom stanovišti Lachin na ceste z Náhorného Karabachu do Arménska v nedeľu, 1. októbra 2023 v Azerbajdžane. Foto: TASR/AP

K údajnej streľbe došlo v čase zvýšeného napätia medzi oboma susediacim krajinami.

Jerevan 2. októbra (TASR) - Arménske ministerstvo obrany v pondelok obvinilo jednotky azerbajdžanskej armády z paľby v oblasti pri spoločných hraniach. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rezort obrany uviedol, že azerbajdžanské ozbrojené sily strieľali na "vozidlo prepravujúce jedlo pre personál arménskych vojenských stanovíšť v blízkosti obce Kut" na východe Arménska.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany informáciu Jerevanu bezprostredne poprelo.

K údajnej streľbe došlo v čase zvýšeného napätia medzi oboma susediacim krajinami. Ich vzťahy eskalovali po tom, ako Azerbajdžan v septembri prevzal kontrolu nad regiónom Náhorný Karabach, o ktorý sa s Arménskom sporí už celé desaťročia.

Karabach bol aj predtým oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, no od začiatku 90. rokov bol pod kontrolou Arménov tvoriacich väčšinu z jeho 120.000 obyvateľov. Arménska vláda v pondelok informovala, že po dobytí Karabachu Azerbajdžanom utieklo do Arménska z tohto regiónu už vyše 100.500 ľudí.