Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Arménsko hlási v konflikte s Azerbajdžanom šesť zabitých vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Jerevanu došlo k utorkovému konfliktu v arménsko-azerbajdžanskom pohraničí po tom, ako azerbajdžanskí vojaci začali postupovať hlbšie na arménske územie.

Jerevan 19. novembra (TASR) - Šesť arménskych vojakov zahynulo začiatkom tohto týždňa počas vojenských zrážok na východnej hranici krajiny s Azerbajdžanom v blízkosti sporného regiónu Náhorný Karabach. V piatok o tom informovalo arménske ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolávajú agentúry TASS a AFP.

"Šesť arménskych vojakov zahynulo počas bojových akcií, ktoré vypukli 16. novembra na východe Arménska v dôsledku útoku azerbajdžanských síl. Na arménskej strane je podľa doposiaľ dostupných informácii šesť mŕtvych," uviedol arménsky rezort obrany vo vyhlásení. Zároveň dodal, že situácia na hraniciach bola v piatok ráno stabilná.

Podľa Jerevanu došlo k utorkovému konfliktu v arménsko-azerbajdžanskom pohraničí po tom, ako azerbajdžanskí vojaci začali postupovať hlbšie na arménske územie. Baku zase viní z konfliktu arménskych vojakov, ktorí údajne zaútočili na stanovištia príslušníkov azerbajdžanskej armády.

Arménske ministerstvo obrany ešte začiatkom tohto týždňa hlásilo, že pri ozbrojených zrážkach na hraniciach zahynul jeden arménsky vojak, 13 boli zajatí Azerbajdžanom a 24 je nezvestných.

Baku zase začiatkom týždňa hlásilo po zrážkach, ktoré podľa azerbajdžanských predstaviteľov vyprovokovalo Arménsko, sedem mŕtvych azerbajdžanských vojakov a desať zranených.

Situácia sa stabilizovala v utorok po tom, ako ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval s rezortnými kolegami z Azerbajdžanu a Arménska. Obe strany však naďalej sporadicky hlásia incidenty na hraniciach.

Separatisti arménskeho pôvodu v Náhornom Karabachu sa od Azerbajdžanu odtrhli, keď sa v roku 1991 rozpadol Sovietsky zväz. Následný vojnový konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom o toto územie si vyžiadal približne 30.000 ľudských životov.