Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Arménsko obvinilo Azerbajdžan z narušenia štátnych hraníc krajiny

Na archívnej snímke z 1. októbra 2019 arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vystupňovalo minulý rok v septembri, keď opätovne vypukol vojenský konflikt o územie Náhorného Karabachu.

Jerevan 14. mája (TASR) - Arménsko v piatok obvinilo Azerbajdžan z narušenia jeho štátnych hraníc tým, že obsadilo oblasti, ktoré Arménsko považuje za svoje zvrchované územie. Informovala o tom agentúra DPA.

Arménsko obvinilo azerbajdžanské jednotky z toho, že obsadzujú kopce v provincii Sjunik na juhu krajiny, ktorú považuje za súčasť vlastného územia. Azerbajdžan odpovedal, že po "zlepšení poveternostných podmienok" v zmienenej hornatej oblasti v súčasnosti zabezpečuje skutočné hranice.

Vo videách zdieľaných na sociálnych sieťach vidieť mužov v uniformách, ako na mieste vykonávajú stavebné práce.

Úradujúci arménsky premiér Nikol Pašinjan hovoril o "podvratnej infiltrácii" a povedal, že požiadal o konzultácie v rámci Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, čo je regionálne zoskupenie, ktorému dominuje Rusko, spojenec Arménska.

Tlačová agentúra Interfax informovala, že podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Arménsko nepožiadal Rusko o pomoc.

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vystupňovalo minulý rok v septembri, keď opätovne vypukol vojenský konflikt o územie Náhorného Karabachu. V šesť týždňov trvajúcej vojne utrpelo Arménsko od Azerbajdžanu porážku, keď Azerbajdžan získal späť veľkú časť územia, o ktoré prišiel pred 30 rokmi. Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení bojov, avšak napätie medzi krajinami naďalej pretrváva.

Po telefonáte s Pašinjanom ruský prezident Vladimir Putin vyzval obe strany, aby dodržiavali dohodnuté prímerie, uviedol Kremeľ. S Pašinjanom podľa Elyzejského paláca hovoril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý vyzval azerbajdžanské jednotky, aby opustili arménske územie.