Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Arménsko obvinilo Azerbajdžan z porušenia humanitárneho prímeria

Na snímke muž odpratáva trosky spred dvora svojho zničeného domu v Stepanakerte po ostreľovaní azerbajdžanským delostrelectvom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Arménskeho ministerstvo obrany uviedlo, že Azerbajdžan v nedeľu po polnoci, iba pár minút po tom, čo prímerie vstúpilo do platnosti, vypálil delostrelecké granáty a rakety.

Stepanakert 18. októbra (TASR) - Arménsko v nedeľu obvinilo Azerbajdžan z porušenia humanitárneho prímeria, ktorého cieľom je upokojiť boje o Náhorný Karabach trvajúce takmer tri týždne. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany na Twitteri uviedla, že Azerbajdžan v nedeľu po polnoci, iba pár minút po tom, čo prímerie vstúpilo do platnosti, vypálil delostrelecké granáty a rakety.

Reakcia Azerbajdžanu ešte nebola známa.

Sobotňajšie prímerie sa podarilo dohodnúť po veľkej eskalácii napätia, kedy pri raketovom útoku na druhé najväčšie azerbajdžanské mesto Gandža zomrelo 13 ľudí, vrátane malých detí. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev za útok sľúbil "pomstu".

Predchádzajúce prímerie z 10. októbra, ktoré sprostredkovalo Rusko, s cieľom umožniť bojujúcim stranám výmenu zajatcov a tiel padlých a zahájenie "zásadných" rozhovorov, sa rýchlo zrútilo. Obe strany sa navzájom obviňovali z jeho porušovania.

Dve bývalé sovietske republiky Arménsko a Azerbajdžan na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali stovky zranených a desiatky obetí, mnohé aj z radov civilistov.