Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Arménske ministerstvo obrany spresnilo, že dohoda o zastavení paľby na východnej hranici Arménska s Azerbajdžanom začala platiť od 18.30 h miestneho času (15.30 h SEČ).

Jerevan 16. novembra (TASR) - Arménsko a Azerbajdžan sa v utorok dohodli na prímerí, ktoré opäť sprostredkovalo Rusko.

Arménske ministerstvo obrany spresnilo, že dohoda o zastavení paľby na východnej hranici Arménska s Azerbajdžanom začala platiť od 18.30 h miestneho času (15.30 h SEČ). Dodalo tiež, že situácia v danej oblasti "sa relatívne stabilizovala".

Ozbrojené potýčky si vyžiadali život najmenej jedného arménskeho vojaka. Arménska strana priznala aj niekoľko zranených a 12 jej vojakov padlo do zajatia, uviedla agentúra RIA Novosti.

Arménsko tvrdí, že Azerbajdžan v bojoch tiež utrpel "veľké straty" v radoch vojakov svojej armády a prišiel aj o niekoľko obrnených vozidiel, ktoré boli úplne zničené alebo znefunkčnené.

Ozbrojené potýčky medzi arménskou a azerbajdžanskou armádou vypukli v utorok v úseku ich spoločnej hranice v oblasti hory Kilisali. Rusko, EÚ i OSN následne vyzvali oba štáty na deeskaláciu situácie.

Aktívne sa o upokojenie situácie snažil ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý v utorok absolvoval sériu telefonátov s rezortnými kolegami z Azerbajdžanu a Arménska. Dosiahol, že sa obe strany dohodli na prímerí a stabilizácii situácie v pohraničí.

Ozbrojené zrážky sa v utorok odohrávali v blízkosti sporného Náhorného Karabachu, kde sa bojovalo aj pred rokom. I tento konflikt sa skončil prímerím, ktoré bolo dohodnuté za pomoci Ruska.