Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Arménsky premiér Nikol Pašinjan podá v apríli demisiu

Na archívnej snímke z 1. októbra 2019 arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Arménsko sa zmieta v kríze od vlaňajšieho novembra, keď Pašinjan podpísal mierovú dohodu s Azerbajdžanom, sprostredkovanú Moskvou.

Jerevan 28. marca (TASR) - Arménsky premiér Nikol Pašinjan v nedeľu oznámil, že v apríli podá demisiu. Krajinu však povedie až do predčasných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 20. júna. Informovala o tom agentúra AFP.

Týmto krokom chce Pašinjan zabezpečiť uskutočnenie predčasných volieb, povedal počas návštevy regiónu Armavir na severozápade krajiny. O svojom rozhodnutí informoval aj prostredníctvom videa zverejnenom na svojej facebookovej stránke, približuje AFP.

Pašinjan minulý štvrtok (18. marca) oznámil, že 20. júna sa v krajine uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Ich cieľom je, aby sa Arménsko dostalo zo súčasnej politickej krízy.

Premiér vtedy povedal, že rozhodnutie prijal po rokovaniach s lídrom opozičnej strany Prosperujúce Arménsko Gagikom Carukjanom, ako aj predchádzajúcich stretnutiach s predstaviteľmi ďalších strán a prezidentom Armenom Sarkisjanom. Zároveň predčasné voľby nazval "najlepším východiskom zo súčasnej vnútropolitickej situácie".

Arménsko sa zmieta v kríze od vlaňajšieho novembra, keď Pašinjan podpísal mierovú dohodu s Azerbajdžanom, sprostredkovanú Moskvou. Pašinjan tým spečatil ponižujúcu porážku v šesťtýždňových bojoch s Azerbajdžanom o región Náhorný Karabach. V krajine to vyvolalo protesty nahnevaných občanov a výzvy, aby odstúpil.

Politická kríza sa ešte zhoršila po tom, čo Pašinjan odmietol výzvu vedenia armády, aby z postu premiéra rezignoval. Armádu naopak obvinil z pokusu o prevrat a nariadil odvolanie náčelníka generálneho štábu Onika Gasparjana.