Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Pri demonštrácii v Jerevane zadržali vyše 100 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštranti zablokovali nákladnými vozidlami a autobusmi niekoľko ulíc a usporiadali zhromaždenie pred parlamentom.

Jerevan 16. júna (TASR) – Arménska polícia dnes zadržala vyše 100 ľudí, ktorí sa v hlavnom meste Jerevan zúčastnili na demonštrácii proti zatknutiu lídra hlavnej opozičnej strany Gagika Carukjana. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštranti zablokovali nákladnými vozidlami a autobusmi niekoľko ulíc a usporiadali zhromaždenie pred parlamentom.

K protestu došlo po tom, čo príslušníci bezpečnostných síl vykonali domovú prehliadku v rezidencii podnikateľa Gagika Carukjana, lídra hlavnej opozičnej strany Prekvitajúce Arménsko (BHK). BHK má v 132-člennom parlamente 25 kresiel.

Carukjana vyšetrujú pre podozrenie z organizovania hazardných aktivít, v dôsledku ktorých mala vláda prísť o viac ako 50 miliónov eur, a taktiež z toho, že si počas parlamentných volieb v roku 2017 kupoval hlasy.

Dnes by mal parlament hlasovať o tom, aby Carukjana zbavili poslaneckej imunity. Samotný politik obvinenia odmieta a tvrdí, že sú politicky motivované. Uplynulú nedeľu polícia zadržala vyše 90 demonštrantov, ktorí preukázali podporu Carukjanovi.

Verejné zhromaždenia sú však v súčasnosti v Arménsku zakázané z dôvodu opatrení, ktoré boli zavedené, aby spomalili šírenie koronavírusového ochorenia.